Thursday, May 26, 2016

TIP na zdravou svačinu z Islandu: Skyr

Mléčný výrobek, hodně bílkovin, téměř žádný tuk, málo sacharidů. Že vám to něco připomíná? Tvaroh? Ještě něco lepšího. 

SKYR.


Tradiční islandský zakysaný mléčný výrobek, který prý na ostrov přivezli Vikingové. Ať už to bylo jakkoliv, konečně ho máme v Čechách. Konzistencí a makroživinami hodně připomíná tvaroh, ale je méně trpký na jazyku a také má příjemnější balení po 150g, což je tak akorát na svačinu.

Na 100g má neochucená verze 61 kcal, 12g bílkovin, 0,1g tuku a 3g sacharidů. 
Podle toho, co jsem se dočetla na zahraničních stránkách, by měl SKYR stejně jako tvaroh obsahovat velké množství kaseinu, je tedy lepší na odpolední svačinu nebo na večeři. Můžete si ho dochutit na sladko i na slano, ale já ho mám nejradši prostě jen tak, jako jogurt :)

V reklamě říkají, že SKYR dává můžům sílu a ženám krásu, ale já říkám, že dává sílu i ženám :))

2 comments:

  1. Doufám, že se brzy objeví v regálech běžných supermarketů. Už se na něj těším :-)

    www.42stupnu.blogspot.cz

    ReplyDelete
  2. Já jsem z něj bohužel byla dost zklamaná... Moc jsem se těšila a ač na tom není nic špatného a i nutričně to odpovídá, co se chuti týče, má citelné rezervy. :( Na Islandu jsem strávila pár lét, a tak si skyr asi představuji trochu jinak.

    ReplyDelete