Tuesday, December 16, 2014

Zdravé vánoční pečení - ovesné sušenky a jiné

Vánoce jsou zvláštní období. Každý rok si navzájem přejeme klidné a pohodové Vánoce a každoročně před nimi zažíváme stres. V práci dokončit co nejvíce projektů, stihnout co nejvíce zkoušek a zápočtů v předtermínu, nakoupit dárky, upéct cukroví, stát nekonečné fronty v každém obchodě, uklidit byt... Ale to všechno má své kouzlo. Není nic lepšího než si po tom všem sednout k pohádkám, ujídat cukroví, užívat si vánoční dárky a být s lidmi, které máte rádi.


Sama jsem dlouho zvažovala, jak vlastně to vánoční cukroví pojmout. Vyhýbat se mu úplně, vůbec to neřešit a nebo si vyhrát a vymyslet nějaké zdravé varianty? Asi tušíte, co vyhrálo :)) Neříkám, že neochutnám normální cukroví, ale stejně je to celé tak nějak spíš o tom uzobávání, tak já budu uzobávat třeba ovesné sušenky :)


INGREDIENCE:
300 g ovesných vloček (z toho 150g namletých na mouku)
30 g sekaných mandlí
30 g hořké čokolády
50 g Sukrinu Melis (moučka)
vanilka
skořice
voda

Všechny ingredience smíchat a klasicky patlat, olizovat prsty a na plech vyložený pečícím papírem se pokoušet o pravidelná kolečka. Pečeme v troubě na 150° cca 15-20 minut.




Sukrin Melis

Možná jste se divili, co že to v těch ingrediencích píšu. Už někdy na přelomu jara a léta jsem na blogu jedná mé oblíbené švédské blogerky narazila na takový malý zázrak - přírodní sladidlo bez kalorií, bez pachuti, se stejnou sladivostí jako cukr. A usilovně pátrala, kde bych ho mohla sehnat. Nakonec jsem objevila jednoho českého dodavatele a říkala jsem si, že ho musím určitě brzy vyzkoušet. Tak "brzy" jsou to stihla až teď na Vánoce, ale zase, kdy je lepší čas na pečení než teď, že?

Sukrin je 100% přírodní, bez kalorií, má nulový glykemický index, nekazí zuby, v těle působí jako antioxidant, má přirozenou chuť a stejnou sladivost jako cukr a je vhodný i pro diabetiky.



Sukrinu existuje několik druhů a můžete je mezi sebou různě kombinovat. Všechny podrobnosti o něm, typy na recepty a další, se můžete dočíst tady a samozřejmě si ho můžete také objednat. 

Já jsem neváhala a Sukrin použila i do dalších "klasičtějších" druhů cukroví a nahradila jsem jím cukr ve vanilkových rohlíčcích a v lineckém cukroví. Místo klasické Hery jsou použila bio kokosový olej a hladkou mouku nahradila celozrnnou bio. Sukrin Melis (moučka) je skvělý i v tom, že se opravdu chová jako cukr moučka, takže jsem v něm mohla rohlíčky i obalit.


Tak tu teď poslouchám All I want for Christmas is you, ochutnávám své výtvory a v duchu si říkám: Nežer to!

Ba ne, je to zdravý, tak můžu ne? :))


9 comments:

  1. Verunko, musím se přiznat, že ačkoli vymýšlení zdravých variant cukroví je super věc a sama to dělám, stejně pak vždy sáhnu po nějakém lineckém kolečku či vosím hnízdu. Ale na Vánoce toho nelituji, teď si opravdu užívám a už se moc těším na přísnější režim, který nastane pak. :)
    To sladidlo vypadá perfektně. Ovšem já nesladím nic, většinou když peču tak banánem a nebo jednou dvakrát za rok třtinovým cukrem. Ovšem líbí se mi, že se to chová jako klasický cukr moučka a dá se to právě i obalit. To je velké plus.
    Přeju krásný den! :)

    ReplyDelete
  2. Ty jsi báječně vynalézavá. :-)
    Fotky jsou k sežrání.
    O Sukrinu slyším prvně, tak ho jdu hned prozkoumat. :P

    ReplyDelete
  3. Zdravější varianty cukroví vypadají sice báječně, já si ale raději dám to pravé, poctivé, hezky od maminky a babičky:) Připadala bych si jinak ochuzená:D

    ReplyDelete
  4. Sukrin ? Pro mě novinka :O. Jinak fotky krásné, jako vždy! :)
    Fit Maddie

    ReplyDelete
  5. Už dlouhou dobu obdivuji Tvé úžasné fotografie. Můžu se zeptat, jakým fotoaparátem fotíš? :-)

    ReplyDelete
  6. Moc hezké. Já už několikrát zkoušela péct takové sušenky, ale vždycky to byly spíš "guměnky" :D

    http://behealthy-befit-now.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  7. Sušienky budem v blízkej dobe robiť :) Si skvelá blogerka.
    Budem nesmierne rada ak navštíviš môj blog:) http://christiesfood.blogspot.sk

    ReplyDelete