Tuesday, November 4, 2014

Milánské šafránové risotto

Moje láska k Milánu není žádným tajemstvím. Jednou se tam přestěhuji, budu bydlet v ulici Marco de Marchi a obědvat šafránové risotto v luxusní restauraci. Ale než se mi splní tenhle sen, můžu si kousek Itálie připravit doma.


Recept mám od kamaráda (děkuju, Matěji!), který mi ho prozradil někdy hodně dávno, uprostřed divoké noci, když jsem dostali hlad a vrhli se na ledničku. Nic lepšího jsem ještě nikdy nejedla a od té doby na něj pořád myslela (na risotto, ne na kamaráda :))

INGREDIENCE:
150 g rýže arborio (ano, arborio, ne jiné)
50 ml suchého bílého vína
500 ml dobrého vývaru
50 g šalotky (ne cibule, ale šalotky :))
10 g másla
špetka šafránu
sůl, česnek, čerstvé bylinky
parmezán

Šalotku orestujeme na másle, přidáme rýži a ještě lehce restujeme. Přilijeme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit. Pak už jen postupně podléváme vývarem a za stálého míchání vaříme. Rýže musí být "al dente". Nakonec přidáme ještě kousek másla na zjemnění a posypeme parmezánem.



Pozor čtěte! :)
1. Ano je tam parmezán a je tam máslo a bílé víno, ale některé věci prostě nenahradíte a tady to platí dvojnásob. Pochopíte až ochutnáte.
2. Konečně vám dojde význam rčení "je toho jako šafránu" :) Šafrán koupíte např v Marc & Spenceru nebo ve specializovaných obchodem s kořením, na tržišti apod. Je ho malinko a není nejlevnější, ale do risotta se ho dává opravdu jen pár snítek (3-4) a dokáže risotto zbarvit krásně do žluta a ochutit. Takže vám vydrží dlouho (nebo krátce, záleží jak často budete teď jíst šafránové risotto).
3. K risottu si můžete připravit například kuřecí kousky a nebo já doporučuji krevetky na másle.
4. A nakonec varování - tohle risotto je prostě návykové ♥.

So, Enjoy it!

3 comments:

  1. Miluju Šafránové rizoto :)

    ReplyDelete
  2. mňam Veru to vypadá nádherně

    ReplyDelete
  3. Vypadá naprosto božsky, určitě ho musím vyzkoušet :)

    ReplyDelete