Saturday, May 3, 2014

Domácí celozrnné bulky ♥

To, že si upeču nějaké domácí pečivo, mi v hlavě leží už nějaký ten týden, ale pořád jsem si říkala, že nemám to droždí a je to takové náročné...tolik surovin a nechat to kynout, no a tak prostě. 
Ale smutná pravda je, že v supermarketech příliš celozrnného pečiva neseženete, často je pečivo pouze obarvené, "radovat" se můžete z vícezrnného a nebo když narazíte na žitno-pšeničný chléb. Já si proto raději kupuji Fitness chleba od Bonavity, který jsem už několikrát zmiňovala a chutná opravdu výborně, ALE ... není to nadýchaná bagetka, co si budeme povídat. 


A když jsem šla včera do našeho krámku po čerstvé mléko, najednou jsem si řekla ještě o droždí a už bylo jasné, že to u mě doma bude vonět jako v italské pekárně!


Když se rozhodnu, že vyzkouším něco nového upéct nebo uvařit, snažím se čerpat inspiraci z různých zdrojů a nakonec to celé nějak nakombinuji podle sebe. A upřímně při míchání ingrediencí na tyto bulky jsem si přišla trochu jako pejsek a kočička při pečení dortu. :)

Kalorická hodnota jedné bulky (70 g) je přibližně: 150 kcal, 5 g bílkovin, 25 g sacharidů, 2 g tuků

INGREDIENCE na 8 bulek, každá má cca 70 gramů:
10 g droždí
5 g cukru (třtinového)
150 ml mléka
20 g ovesných vloček
250 g celozrnné mouky
lžička soli
100 g cherry rajčat
hrst (spíš dvě) čerstvé bazalky
4-5 stroužků česneku
10 ml olivového oleje
100 g brambor (1 větší brambora)

Jako první jsem si dala vařit brambory. Do misky jsem dala droždí, přidala 100 ml teplého mléka, 5 g cukru a nechala tzv. vzejít. Tedy alespoň myslím - celé se to rozpustilo a udělaly se tam bublinky :)). Mezitím jsem rozmixovala rajčátka s bazalkou, česnekem a olivovým olejem v mixéru. Už teď to vonělo přesně tak italsky, jako bych byla zpátky v Miláně! 

Vločky a 230 g mouky (zbylou mouku jsem si nechala na zasypání a na tvarování bulek) jsem promíchala ještě se solí, přidala ke kvásku a dolila zbytek mléka. Do své italské směsi jsem přidala ještě uvařené brambory a znovu promixovala. A přidala k těstu.No a teď začalo správné patlání. Ale překvapilo mě, jak to šlo dobře. A taky jsem neodolala a ochutnala těsto. Výborné!

Z těsta jsem tedy vypracovala bochánek, zasypala moukou, přikryla utěrkou a nechala hodinu kynout. A pořád jsem chodila k těstu čuchat :).

Troubu jsem předehřála na 200 stupňů a z těsta vytvarovala 8 bulek, které jsem uprostřed tupou stranou nože "nakrojila". Bulky jsem nakonec posypala vločkami a solí a dala péct na 30 minut. Pod plech jsem dala ještě jeden plech s horkou vodou, aby se v troubě tvořila pára a bulky měli pěknou kůrčičku (někde to psali).

Už se pečou!

A víte jak chutnají? Naprosto perfektně! Jsem na sebe vážně pyšná. Za prvé, že jsem je zvládla a že se tak povedly. A za druhé, že jsem se udržela a snědla k večeři jen dvě. :D

Chutnají skvěle i jen tak samotné k zeleninovému salátu! ♥

31 comments:

  1. Takhle nějak se vyhýbám pečení chleba, který hrozně chci. Ale jeho čas ještě dozraje. :-D Tvé bulky jsou krásné (nezní to nemravně?), ještě bych do nich šoupla sušená rajčata. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem zvažovala, jestli čerstvá nebo sušená, ale nakonec jsem se rozhodla pro čerstvá ;) A děkuji, mé bulky a já se červenáme! :D

      Delete
  2. Jee to musim zkusit, já dělám bagely a bagety "na obyčejňáka" jen z mouky, ale přisady jsem tam jeśtě žádné nedávala :) moc hezké to máš ;)

    ReplyDelete
  3. Tak ty vypadají dobře, taky plánuju upíct nějaký svoje celozrný a žitný pečivo:)

    ReplyDelete
  4. Ty vypadají fantasticky! Z tebe se vážně stává prvotřídní kuchtík :D:*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, končim s tím, začíná to bejt fakt zlý :D Děkuju Veru :*

      Delete
  5. Páni.. tak ty jsou skvělé. Mám na ně zálusk :) Jen mi řekni, jakou mouku jsi použila. Celozrnných je opravdu hodně, a každá má jiné využití :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Použila jsem celozrnnou pšeničnou, kupuju v DMku. Ale myslím, že můžeš použít i jinou nebo přidat žitnou, špaldovou :)) A děkuju moc! :)

      Delete
  6. Sakra sakra, nemam droždí! Jinak bych se do nich pustila hneď teď! Čtu si postupně ty ingredience a řikam si, hm, hm, klasika.. a pak - cherry rajčátka, bazalka, česnek, brambory... Máš štěstí, že bydlíš tak daleko, jinak bych už ťukala na dveře! :-D Vypadá to fakt skvěle Verunko, děkuju za tip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo s tím droždím je vždycky problém :D Děkuju moc! Tobě bych možná i otevřela :))*

      Delete
  7. Tak ty musím vyzkoušet! Už jsem pekla ledasco, ale nikdy ne s rajčat a s bramborem.
    P.S. Opravdu lidsky napsaný recept :)

    ReplyDelete
  8. Veru hned jak se vrátím zpět z dovolené, tak je zkusím upéct taky, hrozně jsi mě na ně nalákala. Pečivo s obchodů mi většinou nechutná, tak třeba si ho začnu doma péct sama :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simi pozor, jsou návykové! :)) Děkuju moc, snad ti budou chutnat! :)

      Delete
  9. musím se přiznat, že pečivo je moje srdeční záležitost a teprve to bylinkové, mnam s bazalkou! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já právě taky miluju česnekové, bramborové a bylinkové, tak jsem to všechno smíchala :D :))

      Delete
  10. Vypadají úžasně Veru :)
    Domácí pečivo peču moc ráda, většinou celozrnné (ale i takové pravé croissanty mají něco do sebe:D), všechno - od loupáčků přes chleba až po houstičky, a všechno je to mnohem jednodušší než se může zdát :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju Markét! :) No o těch tvých croissanech mi ani nemluv, na ty chodím koukat pořád, čtu si dokola ten recept a pak si vždycky řeknu, že je to moc složitý :D A taky že bych je snědla všechny :D Ale teď jak jsi řekla ty loupáčky, jéé, ty mám nejradši! :)))

      Delete
  11. Mňam, vyzerajú tak dokonalo, a ešte aj tá talianska kombinácia rajčinky, cesnak a olej ma tak láka :D Ale kedže pečivo je kysnuté cesto, tak mám z toho trocha obavy ( minule mi to nevyšlo, a to som išla presne podľa receptu! :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, ta kombinace je na tom nelepší! :) Jinak těsta se nemusíš bát, opravdu jsem pekla pečivo poprvé a vyšlo to úplně perfektně ;))

      Delete
  12. Veru, náramně se ti povedly! :))

    ReplyDelete
  13. Domácí ečivo je boží !

    ReplyDelete
  14. Anonymous06 May, 2014

    A droždí si použila instantní nebo v kostce ? :) chci bulky zkusit o víkendu, tak ať neudělám chybu hned na začátku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Droždí v kostce :) Držím palce, aby se povedly! :))

      Delete
  15. Anonymous22 May, 2014

    Dobry den p.Veroniko chtela jsem se zeptat zda-li musi byt plech s horkou vodou pod bulkama nebo nemusi (nemam totiz hluboky velky plech do trouby,jen takove ty male pekacky) dale jsem se chtela zeptat kdyz jim tedka podle vas Fitness chleba od Bonavity podle vas je to stejne vyzivove jedna bulka/platek chlebika od bonavity a tim padem si ho mohu dat i k veceri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý den, já myslím, že plech s vodou být nemusí. Výživové hodnoty máte napsané nahoře v článku, tak můžete porovnat :)

      Delete
  16. Anonymous22 May, 2014

    Dekuji to vim,jem mne zajima kdy a jak ste je jedla vy :)

    ReplyDelete