Friday, April 11, 2014

Gnocchi s rajčaty a tuňákem

Gnocchi jsou má oblíbená příloha - už jen proto, že si vždy vzpomenu na úsměvnou scénu z filmu Pelíšky, kde se dohadují o rozdílu mezi knedlíky a ňoky. Protože přesně tak se gnocchi čtou. Nejsou to gňoči, gnočí ani ňoči. Ňoky. A jsou oslizlé po celém svém povrchu, jelikož se na rozdíl od knedlíku, který se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlého válečku a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky, vaří ve vroucí vodě ve formě kuliček nebo šišek každý kousek zvlášť. Tolik, co říká o ňocích odborná literatura. 


A na mě si s nějakým takovým ňokem nepřijdete. Já je totiž miluji na milion způsobů. Tady třeba s krájenými rajčaty, tuňákem a kukuřicí. 


Jak jsou u mě oblíbená jednoduchá jídla jste si asi stačili všimnout. V jednoduchosti je krása a chuť, totiž! Někdy si ty gnocchi chci udělat tak moc jednoduché, že je dokonce ani nedám vařit do hrnce. Prostě je jen zaleji vroucí vodou v misce a přiklopím  na pár minut talířkem podobně, jako když připravuji couscous. Ale to jenom opravdu když už jsem hodně unavená, fakt! :)


INGREDIENCE:
bramborové gnocchi
tuňák ve vlastní šťavě
krájená rajčata v konzervě
mražená kukuřice
česnek
koření dle chuti
čerstvá bazalka
kapka citronu

Gnocchi jsem tentokrát nechala vařit v osolené vodě a na pánvi si smíchala kukuřici s česnekem, krájenými rajčaty (doporučuji ty od Valfrutty) a grilovacím kořením. Chvíli jsem povařila, pak na minutku přidala konzervu tuňáka a šup s tím na talíř. Stylově naskládat gnocchi, zakápnout citronem, ozdobit bazalkou a vyfotit. A pak to pořádně všechno zamíchat a sníst. Dobrou chuť!

19 comments:

  1. Gnocchi jsem neměla poměrne dlouho. Na čase si nějaké domácí "ušulat" :-D a s tuňáčkem a kukuřicí...hmm, nemůže být lepší kombinace (snad kromě nesmrtelné kombinace parmazánu,smetany a špenátu).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem si minule dělala domácí tvarohové a vypadaly fakt nevábně (byly moc dobrý :D), ale už vím, co jsem udělala špatně, tak snad to příště vyjde :)) Ale do těch bramborových se mi nějak nechce, když ty z obchodu jsou takové hezké a dobré :)

      Delete
  2. Mmmm, tak gnocchi úplně zbožňuju a neměla jsem je ani nepamatuju! To musim brzy napravit :-)

    ReplyDelete
  3. Hned jsem si vzpomněla na Pelíšky s těmi noky. :D
    Jinak mně gnocchi také moc chutnají, už jsem je ale dlouho neměla. :)) Zbožňuji je se špenátem! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelíšky jsou nejlepší, hrozně se vždycky směju :D Špenát ve mně pořád ještě evokuje Pepka Námořníka a nepřišla jsem mu na chuť, tak snad jednou :))

      Delete
  4. ňoky jsem teda dlouho neměla, ale jak je tady vidím, hned bych si je dala

    ReplyDelete
  5. Úžasné. Dokážu si je představit se špenátem na nějakém smetanovém podkladu :)
    Že jsou to ňoky, už nějakou dobu vím. Nicméně číšníci v restauracích to stále nevědí a tak se diví, když chci ňoky, a výrazně zopakují "aha, gnoči!" a smějí se. No... v italských restauracích bych dala povinné lekce italštiny, aspoň co se jídel týče :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono vůbec v těch našich restauracích je sranda :D občas se člověk nestačí divit. Třeba moje mamka chce pravidelně donést kurvér (couvert) :))

      Delete
  6. Kolik si davas gnochi?:-) Dekuju. A kolik máš sacharidů na den? Pocitas i zeleninu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tady zrovna 150g ;) ale je to různé podle toho, co jím zbytek dne.. Jinak sacharidů mám kolem 150-160g. Počítám i zeleninu. :)

      Delete
    2. A můžu se zeptat kolik máš na den bílkovin a tuků?:-) Jsem zvědavá:-D ještě se chci zeptat, mám problém s cukry, jakože ze sacharidů. Sacharidů jsem dnes měla přibližně 130 g a z toho cukry byly asi 68 gramů. Naskočilo mi to díky zelenině, cottage, jogurtu a banánu. Jak se na to díváš ty? Děkuju za odpověď.

      Delete
    3. Bílkovin kolem 85 g a tuků kolem 35-40 g :) No jedinej problém vidím asi v tom banánu no, ale já tohle moc neřeším... myslím tím ty cukry, snažím se jíst komplexní sacharidy - celozrnné věci, vločky apod., ale ovoce jím samozřejmě taky a určitě to není špatně, 1-2 kousky denně. :))

      Delete
    4. Diky za odpoved. :-) Ja prave ovoce jim jen jednou denně a do ranni ovesne kase ho přímo miluju. :-)

      Delete
    5. Není zač :) To já také! :))

      Delete
  7. Anonymous19 May, 2014

    Ahoj, chtěla bych se poptat, kde se dajíbsehnat celozrnné noky, sice jejich výroba není náročná, ale když mám zrovna lenošivou náladu, tak by bodly už hotové. Děkujuuuu, alice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé já papkám normální :D a celozrnné jsem nikde neviděla :/

      Delete
  8. Anonymous20 May, 2014

    Ahááá já právě kupovala celozrnné v twscu, ale mám ho doooost z ruky, tak mě napadlo, že bys mohla mít typ, kde se dají ještě jinde sehnat. No nevaaa. Až tam budu, udělám si zásobičku. Jinak to tqdy máš krásnýýýý a inspirující. Jen tak dál. Já jsem dnes přesně měsíc od zahájení hubnutí, kilča mám dole 3 a cm přes bříško asi tak 5, jen mi přijde že to tedkanějak stojíííí, ale asi jsemmoc netrpělivá. Chodím 4x týdně na takový kruhový trénink a když je pooočo, vytahnu tak 22x týdně brusle. Tvůj blog jsem našla před třemi dny a moc se mi tu líbí. Jsi šikovná.

    ReplyDelete
  9. Anonymous20 May, 2014

    Ehm.... 2x týdně brusle :D píšu na tabletu a v buse a jakto tady drncá..no co dodat :DDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc a gratuluji a držím palce dál! :)) a trpělivost :)*

      Delete